Centrum stomatologiczne w biurowcu Oxygen

Szczecin

Poniższa praca jest Pracą Dyplomową studiów dziennych magisterskich prowadzonych na Wydziale Sztuk Wizualnych, kierunek Architektura Wnętrz, w Poznaniu. W projekcie skupiłam się głównie na wprowadzeniu elementów natury do wnętrza budynku. Głównym założeniem mojego projektu było działanie na psychikę człowieka. Nikt nie przepada za wizytami u dentysty a ja chciałam stworzyć takie wnętrza, które działałyby na pacjenta uspokajająco, pozwoliłyby się wyciszyć i nie powodowałoby stresów. Projekt ma pokazać, że utworzona przestrzeń daje przyjazny klimat i wpływa pozytywnie na świadomość osób tam przebywających. Adaptowane pomieszczenia znajdują się na parterze i pierwszym piętrze 5-cio kondygnacyjnego budynku użyteczności publicznej przy ul. Malczewskiego w Szczecinie. Powierzchnia użytkowa …............. Wejście do centrum odbywa się z holu głównego reprezentacyjnego budynku. W strefie tego holu możemy zaobserwować co się dzieje na pierwszym piętrze po przez zaproponowane otwory w stropach. W holu na parterze jak i w holu w strefie poczekalni i recepcji na pierwszym piętrze wprowadzam element natury- wodę. Woda została wprowadzona za pomocą strumieni pionowych spływająca po specjalnych dyszach przy klatce schodowej. Jest to element wnętrza działający na wzrok i słuch. Dzięki temu z gwaru ulicznego przenosimy się w strefę wyciszenia i uspokojenia. Woda wpływa na nas uspokajająco –szum, medytacyjne dźwięki i ruch strumieni wody. W holu na parterze znajduje się klatka schodowa, żelbetonowa, która również ma wprowadzone elementy natury, ale za pomocą bionicznych form. Są to elementy walców, które dopełniają konstrukcje schodów. Walce te są wykonane z blachy chromowanej. Odbicie światła w blasze chromowanej imitują strumienie wody. Ściany i posadzki holu zostały wykończone naturalnym kamieniem w kolorystyce ziemi oraz zostało użyte drewno w elementach stolarki jak i na posadzce pod schodami. Wykorzystałam je również w pochwycie balustrady i wykończenia stopni. Sufit – wykonany będzie z płyt gipsowych malowanych na biało. Również pojawia się bioniczna forma w postaci siedzisk w holu, która jest obita welurem w kolorze beżowym. Z holu reprezentacyjnego przechodzimy doj strefy kawiarni.

W kawiarni wykorzystuje drewno. Drewno pojawia się na posadzce oraz na suficie a dopełnieniem tego jest również użycie drewna w części wydzielającej przestrzenie kameralne tzw. „boksy”, które zostały wydzielone poprzez ułożenie pionowych desek równoległych do ścian zewnętrznych. W tych kameralnych przestrzeniach została wprowadzona zieleń naturalna w postaci bylin i kwiatów. Dominuje tam kolorystyka bieli i szarości. Tylko meble są zaakcentowane kolorystycznie. Na obiciach siedzisk jest kolor żółty, błękit, granat, fiolet i czerwień. Kolejną zaprojektowaną strefą na parterze jest apteka. W aptece zastosowałam połączenie koloru indygo oraz koloru wrzosowego. Na posadzce zaproponowałam połączenie żywice epoksydowej z płytkami ceramicznymi w podobnym kolorze jak ściany. W strefie apteki zostały zaprojektowane lady oraz regały. Natomiast na piętrze umieściłam część medyczną, którą podzieliłam na dwie strefy. Na strefę dla pacjentów oraz drugą strefę przeznaczoną dla pracowników i pomieszczenia techniczne. Tam też znajduje się hol z recepcją i poczekalnią.